Onboarding

Onboarding er en vigtig proces for at sikre, at nye medarbejdere hurtigt integreres i virksomheden. Fra at forstå virksomhedens kultur og værdier til at mestre deres nye rolle, hjælper effektiv onboarding med at bygge et stærkt fundament for langvarig succes for både medarbejderen og virksomheden.

Se også: Crossboarding | Offboarding | Preboarding | Reboarding

elvium ikon

Hvad er onboarding?

Onboarding er processen med at introducere nye medarbejdere til virksomheden. Dette inkluderer alt fra administrativt arbejde, til at give den nye medarbejder en forståelse af virksomhedens struktur, kultur og målsætninger. Effektiv onboarding kan strække sig over flere måneder og er designet til at sikre, at medarbejderen hurtigt bliver en produktiv del af teamet. En del af denne proces kan også omfatte preboarding, som er den forberedende fase før den officielle startdato.

Hvad er god onboarding?

God onboarding er afgørende, fordi den lægger fundamentet for medarbejderens oplevelse af virksomheden. En veludført onboarding øger medarbejdertilfredsheden og kan bidrage til at fastholde talent i længere tid. Når en medarbejder føler sig velkomne og godt rustet til sin nye rolle, er de mere tilbøjelige til at blive i virksomheden og yde deres bedste.

grafik

Hvad skal en god onboarding indeholde?

En effektiv onboardingproces bør omfatte flere centrale elementer:

  • Klare forventninger: Medarbejderen skal fra starten vide, hvad der forventes af dem i deres nye rolle.
  • Introduktion til virksomhedskulturen: Giv en grundig introduktion til virksomhedens værdier og normer.
  • Løbende hjælp: Sørg for, at medarbejderen har adgang til de ressourcer og den støtte, de har brug for, både under og efter onboarding-processen.
  • Fokus på sociale relationer: Hjælp medarbejderen med at etablere relationer til deres nye kolleger gennem introduktioner og teambuilding-aktiviteter.

Fem konkrete råd til en god onboarding

  1. Start med preboarding: Forbered den nye medarbejder inden første dag ved at sende vigtig information, dokumenter mv. på forhånd. Dette mindsker også eventuel nervøsitet hos medarbejderen, da de på forhånd har en idé om, hvad der skal ske.
  2. Tildel en buddy: En buddy kan være en værdifuld ressource for nye medarbejdere, der har brug for vejledning og støtte. Vælg en erfaren kollega, der kan introducere den nye medarbejder til virksomhedens kultur og besvare daglige spørgsmål.
  3. Inddrag hele teamet: Sørg for, at både kolleger og ledere er involveret i at byde nye medarbejdere velkommen.
  4. Fokus på kultur og værdier: Gør virksomhedens kultur til en central del af onboarding-processen.
  5. Introducer arbejdsopgaver gradvist: Start med at tildele opgaver i et tempo, der giver medarbejderen mulighed for at tilpasse sig. Øg gradvist ansvarsområderne over tid, og sørg for regelmæssige check-ins for at sikre, at medarbejderen føler sig komfortabel og støttet.

Hvad er dårlig onboarding?

Dårlig onboarding er kendetegnet ved en manglende struktur og utilstrækkelig støtte. Dette kan føre til, at medarbejderen føler sig usikker, undervurderet eller uforberedt på deres nye rolle, hvilket i sidste ende kan resultere i opsigelser og dertilhørende høje personaleomkostninger.

Vidste du at…

  • 64% af nyansatte siger, at de mangler klarhed omkring deres rolle.
  • Næsten halvdelen af nye medarbejdere forstår stadig ikke deres virksomheds mission og værdier efter 90 dage.
Hr stock

Hvem har ansvaret for onboarding?

Onboarding er en fælles opgave, der kræver koordination mellem flere afdelinger for at sikre en vellykket integration af nye medarbejdere. Her er en oversigt over et eksempel på de forskellige roller og ansvar i onboarding-processen:

grafik
  • HR-afdelingen: HR spiller en central rolle i onboarding ved at håndtere al dokumentation, løn mv. HR sørger ofte også for, at nye medarbejdere får de nødvendige oplysninger om virksomhedens struktur og organisation samt står til rådighed for eventuelle spørgsmål.
  • Kollegerne: Kollegerne bidrager til onboarding ved at vise den nye medarbejder, hvordan teamet arbejder sammen, og hvordan man får tingene gjort i det daglige. De bør desuden yde en aktiv indsats for at integrere den nye medarbejder i det sociale liv på arbejdspladsen.
  • Mentor/Buddy: En mentor eller buddy fungerer som en daglig støtte for den nye medarbejder. De introducerer medarbejderen til teammedlemmer og andre kolleger i organisationen, gennemgår uformelle regler og politikker, og er tilgængelige for at besvare spørgsmål, der måtte opstå i hverdagen.
  • Ledelsen: Ledelsen er med til at give den nye medarbejder en forståelse af virksomhedens mission, vision og værdier samt de strategiske mål og målrettede resultater. De gennemgår også de overordnede roller og ansvar i virksomheden og beskriver virksomhedskulturen fra et højere perspektiv.
stock

Hvor lang tid tager onboarding?

Varigheden af onboarding kan variere, men strækker sig ofte over flere måneder og inkluderer regelmæssige opfølgninger. For nogle virksomheder kan onboarding strække sig op til et år for at sikre, at medarbejderen er fuldt integreret og komfortabel i deres rolle.

En veludført onboarding er nøglen til at sikre, at nye medarbejdere føler sig velkomne, forstår deres rolle, og bliver produktive medlemmer af teamet. Ved at investere tid og ressourcer i en struktureret onboarding-process kan virksomheder øge medarbejdertilfredsheden, forbedre fastholdelsen og sikre langvarig succes.

Ofte stillede spørgsmål om onboarding

Onboarding er processen med at introducere nye medarbejdere til virksomheden, herunder administrative opgaver, introduktion til virksomhedens struktur, kultur og målsætninger.

Onboarding kan variere fra flere måneder til et år, afhængig af virksomhedens struktur og medarbejderens rolle.

Onboarding er en fælles opgave, der involverer HR-afdelingen, kolleger, en mentor/buddy og ledelsen. Hver har specifikke roller i processen.

God onboarding øger medarbejdertilfredsheden, forbedrer fastholdelsen af talent og hjælper nye medarbejdere med at blive hurtigt produktive.

Det er vigtigt at have regelmæssige opfølgningssamtaler i løbet af de første par måneder, typisk ugentligt i starten, og derefter månedligt for at sikre, at medarbejderen trives og udvikler sig i rollen.

Sociale relationer kan fremmes gennem teambuilding-aktiviteter, introduktioner til kolleger på tværs af afdelinger, og ved at opmuntre eksisterende medarbejdere til aktivt at inkludere den nye medarbejder i sociale sammenhænge.

HR-afdelingen håndterer typisk dokumentation, løn, og giver information om virksomhedens struktur og organisation. De står også til rådighed for spørgsmål og koordinerer ofte hele onboarding-processen.

Ledelsen kan bidrage ved at formidle virksomhedens mission, vision og værdier, beskrive de strategiske mål, og give et overordnet perspektiv på virksomhedskulturen og organisationsstrukturen.

Hvor er du i din HR rejse?

Vi vil gerne give dig den bedste oplevelse. Derfor kan du for neden vælge, hvor du er på din HR rejse, så vi kan give dig dét du har brug for.

Lås op for dit HR bibliotek 📚

Få en personlig demo

Udforsk dit udbytte og potentiale med én af vores eksperter til en uforpligtende snak. På mødet tager vi udgangspunkt i dine unikke behov. Book i kalenderen herunder.

Kontakt salg

stock

Vælg tidspunkt i kalenderen

Udforsk dit udbytte og potentiale med én af vores eksperter til en uforpligtende snak. På mødet tager vi udgangspunkt i dine unikke behov.

Vi giver dig et kort kald 📞

Få et kort uforpligtende intro telefonopkald, hvor vi introducerer dig for dine muligheder med Elvium.

stock

Gå på opdagelse i vores demoer

Her kan du vælge, hvilken guidet tour du ønsker at se.