cover

Det bør du vide om rekruttering på soft skills

Det er ingen hemmelighed, at fejlrekruttering er dyrt. Men hvis soft skills bliver en del af rekrutteringsprocessen, giver du organisationen de bedste forudsætninger for at undgå fejlrekruttering.

Når vi leder efter en kandidat, så er det lige så vigtigt at udvælge en kandidat baseret på kandidatens soft skills. Men hvad er de såkaldte soft skills og hvorfor er det vigtigt for din organisation? Det har vi lavet et lille skriv på.

Kig på potentiale, og drop tunnelsynet på karrieren

Når man rekrutterer på potentiale, betyder det at flytte fokus, som ofte ligger på uddannelse, erfaring og færdigheder, til de personlige kvaliteter som din organisation sætter stor pris på. På den måde bliver kernen, at kandidaten har de rette forudsætninger for at indgå socialt og kulturelt mere end kandidatens formelle vej til stillingen (rette uddannelse og erfaring). Den helt grundlæggende forskel på soft- og hard skills er, at hard skills ofte kan tillæres, hvorimod soft skills er helt personlige karakteristika.

Soft skills defineret

Soft skills refererer til personlige egenskaber og kompetencer, der er vigtige for at kunne fungere godt i en arbejdssituation og på en arbejdsplads. Det kan f.eks, være evnen til at kommunikere effektivt, arbejde i teams, tage ansvar og løse problemer. Disse evner kan være lige så vigtige, om ikke vigtigere, end en kandidats faglige kompetencer, når det kommer til at skabe succes i en stilling og i virksomheden generelt.

 

Soft skills kan betegnes som den adfærd, der viser hvem vi er, når vi er på arbejdspladsen. Det er blandt andet kreativitet, evnen til at tænke kritisk, kommunikationsevne, drive og motivation eller fleksibilitet. Læs mere om DISC, som er et stærkt værktøj, der er integreret i vores løsning. 

Så hvad skal du være opmærksom på?

Når du skal rekruttere næste gang, så skal jeres virksomhedskultur være grundlaget for, hvilke soft skills, der er nødvendige for at trives i den såkaldte stilling- samt jeres virksomhedskultur. Denne beslutning er essentiel, og et godt råd er at involvere medarbejderne i processen, så disse ikke bliver fastlagt ovenfra.

Fordele og udfordringer ved at rekruttere på soft skills

Vi har samlet en kort oversigt over fordele og udfordringer ved at rekruttere på soft skills.

I nogle stillinger kan det være vanskeligt at vurdere kandidater udelukkende baseret på deres hard skills. Dette kan imødekommes ved at fokusere på potentialet hos kandidaten. Fokuseres der på soft skills, er det muligt at opbygge og understøtte en god virksomhedskultur.  

Fordele: 

  • Soft skills kan øge mangfoldigheden i virksomheden, som vi gang på gang må erkende, er en kæmpe succesfaktor. På den måde kan det også undgås at få for mange på arbejdspladsen med samme uddannelse og erfaring, hvilket potentielt kan skade virksomhedskulturen.  

 

  • Soft skills kan flytte fokus til hvilke egenskaber, der hjælper virksomheden med at udvikle sig – et eksempel: Kreativitet hjælpe jer med at finde nye veje og idéer, kommunikationsevne hjælper jer med at få alle til at arbejde sammen i den rigtige retning og problemløsning kan hjælpe med ikke at køre fast i udfordringer. 

 

  • I kan nå bredere ud i søgningen efter kandidater, hvis I fokuserer på potentiale og soft skills fremfor hard skills, som ofte kan have høje krav og derfor potentielt kan fjerne dygtige og passionerede kandidater.  

 

Udfordringer: 

  • Det er svært at måle og definere soft skills og potentiale. Det er ikke altid, at alle har samme opfattelse af for eksempel ”kreativitet” eller ”lederegenskaber”.  

 

Soft skills bør være en fast del af rekrutteringen i fremtiden

En god måde at komme i gang med at bruge soft skills i rekrutteringen er ved at bruge et rekrutteringssystem, som har det indbygget nemt og intuitivt.

Til slut anbefaler vi, at I helt konkret tænker over den stilling, I skal besætte, og hvad personen skal kunne præstere – i sin rolle, i teamet og generelt i organisationen. Hvordan vil I have, at personen skal udvikle sig i fremtiden?

Vil du se det bedste og mest intuitive rekrutteringssystem på markedet? 🚀

Få seneste tendenser og topnyheder fra HR 🚀

OBS! gmail, outlook og hotmail modtages ikke