cover

Hvad er quiet quitting?

Bør virksomheder i Danmark være bekymrede?

Quiet quitting refererer til at udføre de minimale krav i ens job og ikke at investere mere tid, indsats eller entusiasme end absolut nødvendigt. Som sådan er det et misvisende begreb, da medarbejderen faktisk ikke forlader sin stilling, fortsætter med at modtage løn på uengeret vis.

I starten af 2020’erne, og drevet hovedsageligt af sociale medier, opstod quiet quitting som en meget omtalt trend i USA. Dog har man sat spørgsmålstegn ved, hvor almindeligt det faktisk er – og om det endda er et nyt fænomen.

Hvordan fungerer quiet quitting?

Quiet quitters fortsætter med at opfylde deres primære ansvarsområder, men de er mindre villige til at deltage i aktiviteter: ikke noget med at blive til sent, møde op tidligere eller deltage i ikke-obligatoriske møder. De er mentalt distanceret fra deres arbejde, og udfører kun deres kerneopgaver.

Ledernes reaktion på fænomenet har været blandet. Nogle har været tolerante, delvist fordi det stramme arbejdsmarked i de senere år gør det vanskeligt at erstatte disse medarbejdere.

Quiet quitting

Andre har reageret på quiet quitting ved enten stille eller højlydt at fyre medarbejdere. Faktisk er “quiet quitting” blevet et buzzword i sig selv, generelt defineret som at gøre et job så utilfredsstillende, at medarbejderen vil føle sig tvunget til at sige op.

Hvem opfandt fænomenet?

Det første kendte brug af “quiet quitting” var af Bryan Creely, en Nashville-baseret recruiter der nævnte det i en video, der blev lagt op på TikTok og YouTube den 4. marts 2022.

Wikipedia hævder derimod, at det stammer fra mange år tidligere, fra kommentarer i 2009 af en mand, der nævnes som “økonom Mark Boldger” – en tilskrivning, der synes at have spredt sig til adskillige andre hjemmesider.

Andre sporer konceptet til Kina, hvor et lignende fænomen kaldet “liggende fladt” synes at være opstået cirka et år tidligere.

The bottom line

Quiet quitting kan være et nyt fænomen som du bør tage stilling til. Og det har rettet opmærksomheden mod, hvad der synes at være en ret udbredt fænomen – nemlig utilfredshed blandt medarbejdere, som arbejdsgivere muligvis bør tagen hånd om.

Vil du vide mere om, hvad der rykker i branchen?

Bliv opdateret om nye trends, forandringer og udfordringer fra branchen. Vi holder alle vores kunder og læsere opdateret – og du kan blive en del af familien. Tilmeld dig vores nyhedsbrev for neden. 👇

Vil du se det bedste og mest intuitive rekrutteringssystem på markedet? 🚀

Få seneste tendenser og topnyheder fra HR 🚀

OBS! gmail, outlook og hotmail modtages ikke