cover

Derfor er Cloudløsninger de sikreste

Mange føler sig utrygge, når de befinder sig højt op i skyerne. At være fanget i en maskine, frataget al kontrol og handlekraft, hvis noget skulle gå galt, kan virke skræmmende. Og måske gælder det samme for virksomheder, der holder sig fra Cloudbaserede systemer? Men at afgive kontrol til en enhed væk fra dig selv er ikke nødvendigvis det samme som, at der ingen kontrol er. Tværtimod. Det sætter vi os for at undersøge i dette indlæg.

Ville du sy din formue ind i madrassen? Nej, vel? Men næppe er vi færdige med at diskutere den problematik med vores skeptiske bedsteforældre før et moderne dilemma opstår. Et næsten identisk problem endda.

Den moderne ’madras’ hedder ’legacy’. Moderne virksomheder baserer sig ofte på en arvet grund af ældre systemer, on-premise-systemer, hvor servere og software er forbundet indenfor eget netværk.

cloud ikon

Skønt de nye lovkrav til datasikkerhed rykker flere og flere virksomheder op i ’skyen’, er det utænkeligt for de fleste legacy-brugere at skifte over til den totale cloudbaserede løsning sådan i et snuptag. Men mange gør det gradvist – hurtigst med de systemer, der kræver mest sikkerhed.

Når al data samles på ét sted, cloud’en, er det meget nemmere at få overblik og ikke mindst mulighed for at slette alt med få klik. Den slags sletning af data er næsten umuligt på traditionelle on-premise-vilkår, hvor data fordeler sig over mange platforme, på både fysiske arkiver og lokale maskiner.

Cloudteknologiens fire sikkerhedsforanstaltninger

Så er der selvfølgelig dem, der foretrækker at ’sy i madrasserne’. Dem, der mener, at i kampen mod it-kriminelle og hackere er det bedst at sørge for sikkerheden selv. Til dem kan vi henvise til de fire følgende argumenter indsamlet af Sarah Patrick, analytiker hos det amerikanske analysebureau Clutch:

  1. Cloududbydere har tung sikkerhed og massiv overvågningMange legacy-systemer kommer fra en tid, hvor it-kriminalitet var mindre almindeligt og sikkerheden mere tjente til at forhindre fejl end egentlige hackerangreb. Derfor er systemerne yderst sårbare nu. Alligevel gemmer mange virksomheder blot deres dataudstyr og vigtige filer bag en låst dør, mens Cloududbydernes datacentre faktisk opererer med mange lags sikkerhedsforsvar, høje pigtrådshegn, betonbarrierer, patruljerende vagter og sikkerhedskameraer.
  2. Kontrolleret adgangData i fysisk form er nemmere at falde over og lade sig friste af negativt. Når data er opbevaret elektronisk og adskilt fra virksomhedens fysiske råderum, er det næsten elimineret for en tredje parts luskede intentioner.
  3. Eksperter i cybersikkerhedCloududbyderne har de mest kompetente sikkerhedseksperter, som overvåger systemerne konstant.
  4. Grundig og hyppig revideringCloududbydere beskytter sig mod sikkerhedslæk med årlige revideringer. Skal du derimod sikre dig, at dine on-premise-systemer er up-to-date, skal du tjekke de tusinder af platforme, du har i spil bag dit system. Det er næsten umuligt, at der ikke vil opstå huller i sikkerheden på et tidspunkt!

Menneskelige fejl

De fire argumenter er selvfølgelig ikke et udtryk for, at noget ikke kan gå galt. Det kan det. Men måske er det værd at genkalde sig billedet af bedstemors madras overfor et højsikret datacenter. Hvor vil jeg helst opbevare mine værdier?

Sarah Patrick nævner tre eksempler på Cloud hacking,  nemlig Target, Home Depot og Apples iCloud. I de to af tilfældene fik hackerne adgang gennem et læk hos en tredje part. I historien fra 2014, hvor et antal kendtes nøgenbilleder blev hacket fra Apples iCloud, havde hackerne heller ikke haft adgang til iCloud, men havde blot gættet sig ind på personernes ’svage’ kodeord.

Hverken bedstemor eller iCloud kan gardere sig fuldt imod menneskelige fejl.

Vil du se det bedste og mest intuitive rekrutteringssystem på markedet? 🚀

Få seneste tendenser og topnyheder fra HR 🚀

OBS! gmail, outlook og hotmail modtages ikke